Amitől nyár

Legelsősorban: család. Amitől nyár a nyár, azok a családi együttlétek.
Sok-sok együttlét a családdal, kisebb-nagyobb blokkokban, és főleg a Balatonon. Hajnalig tartó beszélgetések, tábortűz, borozgatások, kártyacsaták. Együttlét, felzárkózás, hogy kivel mi van. 
Emellett: barátok, ugyanígy: kötetlen együttlét, csak az együttlét öröméért. 

Kert: kerti parti tenger variációban; sok jó ember, jó barát, örömteli együttlét, vagy csak egyedül/gyerekkel és egy csésze akármivel. Vagy barátnőkkel. 
Kert: szöszölés, locsolás, ültetés, szüretelés. Függőágy. Álmok. 
Idén rengeteg bazsalikomom van, rettenetesen élvezem. Kicsi mángold, lestyán, paradicsom, petrezselyem, majoránna, zsálya, kakukkfű. Kész fűszerkert. Kicsi retek, cékla, pasztinák. Jövőre időben észbe kapok. Annyi mindent ad a kert! Egy darabka édenkert.
Lehet készülni a télre, feltöltődni, eltenni, alkotni, most ennek van itt az ideje.

Aztán: természet. Sokat, nagyon sokat vagyunk kint a szabadban, szinte egész nap. Táboroknál (régebben) még inkább, ott éjjel-nappal gyakorlatilag. Csillagos ég, harmatos hajnali fű, alkonyi beszélgetések vagy meditálás a világ végtelenségén. Sok-sok szabad levegő, és alig kell felöltözni (és öltöztetni). Hullócsillagszámlálás, mezítlábazás, forrásvíz, Balaton. Szúnyogok is persze. Most egyelőre marad a kert.

Utazás: új helyeket és főleg embereket, más gondolkodásmódot és életmódot megismerni, valami más, valami új, valami hétköznapiból kizökkenés. Mindig eszembe jutnak az utazásaim is, az ifjúság merész és gyönyörűséges kalandjai. Egy életre kaptam elég élményt és tűnődni valót.

Végül a Balaton, mindenestül. Az a napi fél óra esti úszás, amire egész évben várok, mikor lent lehetünk Vonyarcon, napközben hűsölés, olvasás, lazulás, és este hatkor irány a strand, Jakab jó fej, mert eddig minden nyáron hagyott úszni, és egyre jobban élvezi maga is a strandot (főleg a homokozót persze). Egy egész évre feltölt néhány alkalom is. A zöld víz, a kék ég, a szél, a csend, a teljes valómmal való jelenlét – máshogy nem is lehet. Megállapítottam más sokszor, a Balaton alázatra tanít, jelen lenni, örülni, hálásnak lenni. Élni. 

Sok egyedüllét szabad ég alatt.
Sok együttlét szabad ég alatt.
Közel az éghez. 



Megjegyzések